Το υαλοειδές είναι το υγρό που γεμίζει το μάτι και μοιάζει με γέλη (ζελέ), είναι γεμάτο μικροσκοπικές ίνες που προσκολλώνται στον αμφιβληστροειδή. Καθώς μεγαλώνουμε οι ίνες του υαλοειδούς απομακρύνονται από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς. Συνήθως συμβαίνει μετά την ηλικία των 50 ετών. Μπορεί να μην καταλάβουμε πότε αποκολλάται το υαλοειδές ή μπορεί να παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως η ξαφνική αύξηση από μικρές σκοτεινές κηλίδες (μυγάκια) ή ευθείες γραμμές που επιπλέουν στην όραση μας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε αναλαμπές φωτός στην πλευρική μας όραση. Μερικές φορές η αποκόλληση του υαλοειδούς προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα των ματιών που χρειάζονται άμεσα θεραπεία. Ο μόνος τρόπος εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν έχει προκληθεί κάτι σοβαρό, είναι η βυθοσκόπηση-διαστολή της κόρης.
Πολλές φορές οι υαλώδεις ίνες μπορεί να σχίζουν τον αμφιβληστροειδή και εάν δεν λάβετε γρήγορα θεραπεία να προκληθεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς η οποία αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.
Ποιος διατρέχει κίνδυνο αποκόλλησης υαλοειδούς;
Εάν είστε άνω των 50 ετών ο κίνδυνος αυξάνεται. Εάν το ένα μάτι έχει αποκόλληση διατρέχει κίνδυνο και το άλλο μάτι.
Θεραπεία: Εάν η υαλοειδής απόσπαση δεν προκαλεί καμία σοβαρή κατάσταση δεν χρειάζεται θεραπεία. Εάν μετά από μήνες οι σκοτεινές κηλίδες (μυγάκια) ενοχλούν και δυσκολεύουν την όραση, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας συστήσει την διάλυση των κηλίδων με laser ή με χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Συζητήστε όμως με τον οφθαλμίατρό σας τα οφέλη και τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.