Τι είναι η ενδοϋαλοειδική έγχυση;
Είναι η έγχυση φαρμάκων μέσα στο υαλοειδές σώμα του ματιού με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνας για την θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων. Τα φάρμακα που εγχέονται μέσα στο μάτι είναι αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες, κορτιζόνη, αντιβιοτικά και οκριπλασμίνη.
Πότε κάνουμε ενδοϋαλοειδική έγχυση;
1. Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας εξιδρωματικού τύπου
2. Οίδημα ωχράς από παραγωγική διαβατική αμφιβληστροειδοπάθεια από αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
3. Ενδοφθαλμίτιδα (μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού)
4. Ραγοειδίτιδα
5. Κυστικό οίδημα ωχράς
6. Υαλοειδοαμφιβληστροειδική έλξη
Πώς γίνονται οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις;
H έγχυση γίνεται σε ειδικά αποστειρωμένο χώρο με αποστειρωμένο χειρουργικό πεδίο αποστειρωμένα γάντια και μικροσκόπιο. Η έγχυση γίνεται με τοπική αναισθησία αφού έχει γίνει καθαρισμός του ματιού με betadine και κολλύριο για την ενδοφθάλμια πίεση. Ο οφθαλμίατρος ολοκληρώνει την έγχυση και ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο.
Τι οδηγίες παίρνει ο ασθενής μετά την έγχυση;
Μετά την ένεση αποφεύγεται να πέσει νερό στο μάτι ή θαλασσινό νερό. Έχει αποδειχθεί ότι οι αντιβιοτικές σταγόνες δεν προστατεύουν το μάτι εκτός αν συνυπάρχει κάποια μόλυνση στο μάτι όπως η βλεφαρίτιδα. Γίνεται επανεξέταση και παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο σας ανάλογα το φάρμακο της έγχυσης.
Ποιά φάρμακα χρησιμοποιούνται σήμερα;
Η έγχυση αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF) χρησιμοποιούνται συνήθως για το οίδημα της ωχράς κηλίδας όπως από εκφύλιση, διαβητικό οίδημα, οίδημα από απόφραξη αμφιβληστροειδικής φλέβας. Οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι το RANIBIZUMAB (LUCENTIS), AFLIBERCEPT (EYLEA), BEVACIZUMAB (AVASTIN) και το εμφύτευμα βραδείας αποδέσμευσης δεξαμεθαζόνης (OZURDEX) το οποίο δρά για 6 μήνες.
Για την υαλοειδοωχρική έλξη κατά την οποία το υαλοειδές σώμα δεν εμφανίζει ισχυρή πρόσφυση στον αμφιβληστροειδή χρησιμοποιείται η οκριπλασμίνη(JETREA).
Μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές από την ενδουαλοειδική έγχυση;
Την πρώτη μέρα μετά το πέρας των αναισθητικών σταγόνων υπάρχει μια ήπια ενόχληση στο μάτι σαν αίσθημα ξένου σώματος. Στο σημείο εισόδου της βελόνας μπορεί να εμφανιστεί μια μικρή αιμορραγία. Κάποιοι ασθενείς περιγράφουν ότι βλέπουν μια σκιά μετά την έγχυση που αυτό είναι το φάρμακο ή μια φυσαλίδα αέρα από τη εισαγωγή της ένεσης στο μάτι. Παρότι το πρωτόκολλο στη διαδικασία της ένεσης τηρείται πιστά πολύ σπάνια συμβαίνει ενδοφθαλμίτιδα (0,2%) και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (0,9%). Παροδικά μπορεί να συμβεί αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης η οποία συνήθως επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα. Σπάνια επίσης συμβαίνει και ο τραυματισμός του φακού και η δημιουργία τραυματικού καταρράκτη.
Η έγχυση κορτιζόνης μπορεί να γίνει και σε γλαυκωματικούς ασθενείς πάντα όμως με παρακολούθηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.