Τι είναι η τραμπεκουλεκτομή;
Είναι η επέμβαση που γίνεται σε γλαυκωματικούς ασθενείς για μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης όταν αυτή δεν ρυθμίζεται πια με τα κολλύρια. Με την επέμβαση επιτυγχάνεται επικοινωνία του προσθίου θαλάμου που επιτρέπει την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού στον υποτενόνιο χώρο (κάτω από τον επιπεφυκότα).
Πότε γίνεται τραμπεκουλεκτομή;
Γίνεται ως αρχική θεραπεία σε προχωρημένη νόσο που απαιτείται πολύ χαμηλή πίεση στόχος, σε προοδευτική επιδείνωση του οπτικού πεδίου παρά τον επαρκή έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης και σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας.
Πόση είναι η διάρκεια της επέμβασης;
H επέμβαση γίνεται αποκλειστικά στο χειρουργείο με αναισθητικές σταγόνες, ο ασθενής δεν νιώθει πόνο και η επέμβαση διαρκεί μια ώρα. Ο ασθενής μετά πηγαίνει στο σπίτι του.
Πώς είναι η μετεγχειρητική περίοδος και τι περιλαμβάνει;
Η όραση είναι θολή από 1-2 εβδομάδες αλλά μετά σταδιακά βελτιώνεται. Ο ασθενής νιώθει λίγο πόνο από τα ράμματα που έχουν τοποθετηθεί και τα οποία αφαιρούνται μετά 2-3 εβδομάδες στο ιατρείο με αναισθητικό κολλύριο. Μετά το χειρουργείο πρέπει να ενσταλάζονται κολλύρια στο μάτι και ο ασθενής να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο για 1 μήνα, κάθε εβδομάδα για την μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Μπορεί να χρειαστεί κάποια αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει ν’ αποφεύγεται το νερό στο μάτι, το κολύμπι, η έντονη άσκηση, και η άρση βάρους. Η επιστροφή στη δουλειά εξαρτάται από την φύση της δουλειάς. Σε καθαρό και ήπιο περιβάλλον απαιτούνται δύο εβδομάδες άδεια, σε βαριά εργασία μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας και παραπάνω.
Ποιές είναι οι επιπλοκές μετά το χειρουργείο;
Αν η ενδοφθάλμια πίεση πέσει ξαφνικά ή πολύ γρήγορα τότε μπορεί να συμβεί αιμορραγία στο πίσω μέρος του ματιού (χοριοειδική αιμορραγία). Αν δείτε έντονη θόλωση, παραμόρφωση όρασης ή σαν κουρτίνα στο οπτικό σας πεδίο τότε άμεσα πρέπει να πάτε στον οφθαλμίατρο σας. Η πιθανότητα μόλυνσης είναι σπάνια ενόχληση. Μπορεί να συμβεί από την μεγέθυνση της διηθητικής αμπούλας κάτω από το βλέφαρο. Έτσι προκαλείται ξηροφθαλμία και το βλέφαρο ή ανασηκώνεται ή πέφτει.
Ο οφθαλμίατρος το αντιμετωπίζει μειώνοντας τη διηθητική αμπούλα.
Γίνεται ταυτόχρονα ο καταρράκτης και η τραμπεκουλεκτομή μαζί;
Συνήθως πρώτα επιλέγουμε να χειρουργήσουμε τον καταρράκτη γιατί είναι ένα χειρουργείο δύσκολο και μετά την τραμπεκουλεκτομή. Το χειρουργείο του καταρράκτη μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση οπότε μπορεί να μην χρειαστεί άλλη αντιγλαυκωματική επέμβαση. Αν μετά τον καταρράκτη η ενδοφθάλμια πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα τότε η τραμπεκουλεκτομή είναι απαραίτητη.