Τι είναι η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια;
Γνωστή ως θυρεοειδική κογχοπάθεια ή οφθαλμοπάθεια Graves. Το μεγαλύτερο ποσοστό πάσχει από υπερθυρεοειδισμό (90%) δηλαδή υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, το 1% πάσχει από πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό, 3% από θυρεοειδίτιδα Hashimoto και 6% ο θυρεοειδής δεν πάσχει. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και μπορεί να συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
1. Απώλεια βάρους
2. Αυξημένη απώλεια κενώσεων
3. Εφίδρωση
4. Μειωμένη ανοχή στη ζέστη
5. Αίσθημα παλμών
6. Ανάσπαση βλεφάρων (τρομαγμένη όψη)
7. Λαγόφθαλμος (όταν δεν κλείνει σωστά το μάτι)
8. Περιοριστική μυοπάθεια
9. Οπτική νευροπάθεια (συμπίεση στο οπτικό νεύρο)
10. Ερυθρότητα επιπεφυκότα
11. Διπλωπία
12. Οίδημα βλεφάρων
Ποιά είναι η πορεία της πάθησης;
Στην αρχή η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ξεκινάει μ’ ένα συμφωρητικό (φλεγμονώδες στάδιο) όπου οι οφθαλμοί είναι ερυθροί και επώδυνοι.
Το στάδιο αυτό υποχωρεί σε 1-3 χρόνια. Ακολουθεί ένα ήρεμο στάδιο, οι οφθαλμοί είναι λευκοί με αύξηση της ποσότητας του ινώδους συνδετικού ιστού. Στο στάδιο αυτό υπάρχει διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμών λόγω φλεγμονής οφθαλμικών μυών η οποία μπορεί να είναι μόνιμη (περιοριστική μυοπάθεια). Τελικά μπορεί να επηραστεί το οπτικό νεύρο λόγω συμπίεσης του (οπτική νευροπάθεια).
Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα;
Άμεσα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο. Σίγουρα πρέπει να γίνει έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας (Τ3, Τ4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα, υπέρηχος θυρεοειδούς (U/S), αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία κόγχων για να εξεταστούν οι εξοφθάλμιοι μύες. Σε υποψία προσβολής οπτικού νεύρου πρέπει να γίνει και οπτικό πεδίο.
Θεραπεία θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας
Μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο. Το πρώτο μέτρο σε όλες τις περιπτώσεις η διακοπή του καπνίσματος. Στους μη καπνίζοντες η αρχική οξεία φάση διαρκεί ένα χρόνο ενώ στους καπνίζοντες 2-3 χρόνια. Οι καπνιστές εμφανίζουν ανοχή στην θεραπεία και αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.
Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κερατοεπιπεφυκίτιδα λόγω έκθεσης του κερατοειδούς. Προτείνεται ανύψωση της κεφαλής κατά τον ύπνο με 3 μαξιλάρια για μείωση του οιδήματος των βλεφάρων. Στην αρχή δίνουμε συστηματικά κορτιζόνη, σε περίπτωση οξείας συμπιεστικής νευροπάθειας χορηγείται ενδοφλέβια κορτιζόνη. Η πρόπτωση των οφθαλμών (εξόφθαλμος) μπορεί να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη, ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Η πρόπτωση εμποδίζει τα βλέφαρα να κλείσουν εκθέτοντας έτσι τον κερατοειδή σε κίνδυνο λοίμωξης και ξηρότητας. Σίγουρα πρέπει να ρυθμιστούν οι θυρεοειδικές ορμόνες από τον ενδοκρινολόγο.